Havaların yaxşıca soyuması birlikdə bədənimizi
qışa hazırlamaq sağlam günlər üçün böyük əhəmiyyət daşıyır. Soyuq günlərdə nə
yesəniz bədənimizin immunitet sistemi güclənir, nə yesəniz qripdən uzaq
qalarıq? Başda qış xəstəliklər və qrip olmaq üzrə mövsüm xəstəliklərindən
qorunmaq üçün istehlak edilməsi lazım olan faydalı qidalarla ilə əlaqədar məlumat
verən Bəslənmə və Diyet Mütəxəssisi
Derya Fidan qışda xəstəliklərdən uzaq
qalmaq üçün hansı qidaların təsirli olduğunu açıqladı: Bədənimizdə döyüşçü
hüceyrələrdən meydana gəlmiş bir müdafiə etmə mexanizmi olan immunitet
sistemində həyatda qalmaq üçün Patogenlərə tanıyan və onları etkisizleştiren bəzi
mexanizmlər inkişaf etmişdir. Yoluxucu xəstəliklərdən qorunmaq, immunitet
sistemimizin güclü və sağlam olmasına bağlıdır. Sağlam işləyən bir immunitet
sistemi üçün ən əhəmiyyətli faktor kafi və balanslı qidalanmadır. Xüsusilə qış
aylarında bol vitamin və mineral anbarı meyvə və tərəvəzlər immunitet
sisteminin güclənməsinə dəstək olur.
Bağırsaqın
Dostu Cənnət xurması
Cənnət xurması pəhriz lifi baxımından
olduqca zəngindir. Trabzon xurması olaraq da bilinən və vitamin mineral qaynağı
olan cənnət xurması qış aylarının ən çox seçilən meyvələri arasında yer alır. Bədənimizə
bir çox faydası olan cənnət xurmasının başda immunitet sistemini gücləndirərək
infeksiyalara qarşı qorumaqda təsirli bir rolu vardır. Tərkibindəki zəngin lif
nisbətindən ötəri mədə- bağırsaq sisteminin işini təmin edərək qəbizlik önləyici,
antioksidantlar bucağında zəngin olması səbəbiylə də bədənimizdə xərçəngə qarşı
qalxan vəzifəsi göstərir.
Dərimizə Dost Brokoli
Kükürd, kalium, selen və B1 ilə C
vitaminləri başda olmaq üzrə bir çox vitamin ehtiva etməkdədir. Alma suyu və
kök suyu ilə brokoli suyunun qarışdırılaraq birlikdə istehlak bədənə müqavimət
qazandırır, xəstəliklərə qarşı mübarizə etməsini gücləndirər. Eyni zamanda
Brokolini ehtiva etdiyi A vitamini dərinin hüceyrə pərdələrini qoruyar. Qışda
soyuğuna və ultrabənövşəyi radiasiya ziyanına qarşı dərinizi qorumağa köməkçi
olar.
Güc Qaynağımız İspanaq
İspanaq, tərkibindəki bol miqdardakı
vitamin və minerallar sayəsində çox köhnə zamandan etibarən alternativ tibb sahəsində
xəstəliklərin müalicəsində istifadə olunur. Kalori və yağ nisbəti çox aşağı
olan ispanaq, bu xüsusiyyəti ilə kilo verməyi də asanlaşdırır. Bunun yanında
çox bəsləyici olan həll liflər baxımından da zəngindir. Ispanağın bol miqdarda
ehtiva etdiyi bu pəhriz lifləri ümumi mənada həzm sistemi sağlamlığı üçün həyati
əhəmiyyət daşıyarkən, qəbizlik problemlərinin həll edilməsinə də köməkçi
olmaqdadır.
Olmazsa Olmaz Yaşıl Çay
İndiki vaxtda çox sıx istifadə edilən
yaşıl çayın bədən üçün bir çox faydası var. Bitki mənşəli antioksidanlardan
Kate və polifenol içermesiyle immunitet sistemini gücləndirib qrip virusunun bədəndə
yayılmasının qarşısını almaqla müəyyən olunmuşdur. Eyni zamanda zəifləmə üzərinə
təsiri mövzusunda edilən araşdırmaların yaşıl çayın aclıq hissini basdırdığı,
maddələr mübadiləsini sürətləndirdiyi və güclü antioksidan təsiriylə yağı
parçalayaraq təcrübəyə mane olduğu istiqamətində nəticələri var. Qan təzyiqini
təşkil yüksək təzyiqi dengelediği və göbək yağlanılmasını maneə törədərək
infarkt riskini saldığı edilən işlər ilə sübut edilmişdir. Demək olur ki, qışın
soyuğunda gündə 2 fincan Yeşilçay içməyi aksatmıyoruz.
Qış mövsümünün Gözdesi Portağal
Prortakalın da zəngin C vitamini məzmunu
sayəsində qış mövsümündə görülən xəstəliklərə qarşı bədənə müqavimət
qazandıracağını ifadə edən Fidan; soyuq qəbulunluğu və grip infeksiyaların daha
tez atlatılmasını təmin edəcəyini əlavə etdi. Tərkibində olan B vitamini və
fosfor sinir sistemini gücləndirir, fiziki yorğunluğun aradan qaldırılmasında
faydalıdır. Pis hava sahəsinə məruz qalan bizlərin qaraciyərində gücləndirərkən,
qanı təmizləyər və bədəndə ki zərərli maddələrin çölə atılmasını təmin edər. Bu
səbəblə gündəlik istehlak etməniz lazım olan meyvə boşqab haqqınızda portağalı
da unutmayın. '' Dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder