Aspartam,
Şakar və ya sukraloz kimi süni dadlandırıcılar, Diyabetin ilk mərhələsi olan şəkər
laqeydliyini (qlükoza dözümsüzlük) tetiklemesini, diabet xəstəliyinə səbəb
olur. Nature jurnalında nəşr olunan
araşdırmaya söykənən bu nəticənin yanında, araşdırma indiyə qədər diqqətlərdən
qaçan bir gerçəyi də gözlər önünə sərir: Populyar inancının əksinə, süni
dadlandırıcılar diyabet də qıcıqlandırıcı mənfi bir çox yan təsiri
var!
var!
Qan şəkərinə
təsir
İsrailli elm
adamlarının əvvəl siçanlarda test etdikləri və sonrasında insan subyektləri üzərində
tətbiq təsdiq etdikləri geniş diametrli araşdırmanın nəticələrinə görə, süni
dadlandırıcılar bağırsaq florasında yaşayan "faydalı bakteriyaları" mənfi
təsir edir və bu vəziyyətdən şəkər maddələr mübadiləsi da mənfi təsirlənərək
zamanla pozulur. Elm adamları qısa davamlı və aşağı dozalarda istifadədə belə
dadlandırıcılar qan şəkərini ciddi nisbətdə artırabildiğine diqqət çəkir.
iştaha təsir
Kalorisi zəngin
təbii şəkərə (qlükozaya) müqayisədə, süni dadlandırıcılar "daha sağlam bir
alternativ" olduğu sanılırdı. Lakin bu araşdırma bunun tamamilə yanlış bir
fərziyyə olduğunu göstərir və bunun yanı sıra, bir dəfə daha, dadlandırıcılar əhəmiyyətli
ölçüdə iştah artırdıqlarını, həddindən artıq köklüyə (obezlik), hətta ürək
damar xəstəliklərinə qədər uzanan sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bildiklərini
ortaya çıxarır.
Qlükoza
laqeydliyini qıcıqlandırıcı təsir edər
Bağırsak
floramızı meydana gətirən bakteriyaların populyasiya tarazlığına meydana gələn
pozuqluqlar, allergiya kimi immunitet sisteminin özünü hədəf aldığı (otoimmün)
xəstəliklər istisna olmaqla, qidalanma əlaqədar səhiyyə problemlərinin da
ortaya çıxmasına yol aça bilir. İsrailin Rexovot şəhərindəki Weizman Elm
İnstitutu nəzdində vəzifəli Jotham Suez və iş qrupu, dadlandırıcılar bağırsaq
florası və qlükoza maddələr mübadiləsi üzərində necə bir təsir etdiyini anlamaq
üçün, siçanlar və insanlarla üzərində çox mərhələli təcrübələr reallaşdırdılar.
Təcrübə 1:
10 həftə müddətlə siçanların içmə suyuna gündəlik qəbul edilə bilər ən yüksək
dozada Şakar, aspartam ya da sukraloz verildi. 10. həftənin sonunda, eynilə
insanlara tətbiq olunan şəkər yükləmə testi kimi, test edildi. Əldə edilən məlumatlar
təcrübə əvvəli tətbiq olunan şəkər yükləmə testi ilə müqayisə edildi. Nəticə
olaraq dadlandırıcı alan siçanların şəkər mübadiləsisinin başlanğıca görə çox
pozulduğu təsbit edildi.
Təcrübə 2: təcrübə
1-in nəticəsindən əmin olmaq üçün "tərs təcrübə" tətbiq olundu.
Suyuna dadlandırıcı verilən siçanların bağırsağından alınan bakteriyalar,
bağırsağından heç bakteriya olmayan sağlam siçanlara transfer edildi. Transfer
sonrası bu sağlam siçanların də şəkər mübadiləsisinin pozuqluq müşahidə edildi.
Ara nəticə:
Bu iki müqayisəli təcrübə dadlandırıcılar bağırsaq florasını patoloji olaraq dəyişdirdiklərini
və bundan ötəri şəkər mübadiləsində pozuqluğa gətirib açdıqlarını göstərir. Və
araşdırma bu tapıntını təsdiq edici digər təcrübələrlə davam edir.
Təcrübə 3 (Antibiotik
müalicəsi): Dadlandırıcı verilərək bağırsaq florası pozulan siçanlara, müalicə
məqsədi ilə, 4 həftə ərzində antibiotik müalicəsi tətbiq olundu. Müalicə
sonunda siçanların glikoz həssaslığı (dözümlülüyü) normala döndü.
Deney 4 (Gen
analizi): Edilən molekulergenetik araşdırmalar dadlandırıcı verilən və verilməyən
siçanların DNT-sində da fərqliliklərin meydana gəldiyini göstərdi.
Təcrübə 5
(İnsanda da nəticələr eyni): Həyatında heç dadlandırıcı istifadə etməmiş 7
adama 4 gün ərzində, bədən ağırlıqlarının hər kilogramına 5 mg düşəcək şəkildə,
dadlandırıcı verildi. 4. günün sonunda 4 təcrübəliyin qanında yüksək şəkər təsbit
edilərkən digər 3 təcrübəliyin qan şəkərində hər hansı bir dəyişiklik müşahidə
edilmədi.
nəticə:
Araşdırmanın
nəticələri bunları ortaya çıxarır: "Kalorisi çox az" sanılaraq
"şəkər diyeti məqsədiylə" və ya "şəkər xəstəliyini tədbirə məqsədiylə"
istifadə süni dadlandırıcılar, tam əksinə, bədənin normal şəkərə olan həssaslığını
azaldaraq diabet yaradır. Mütəxəssislər bu görə, tatlandırıcılardan mümkün
olduğunca uzaq durulmasını, zəruri hallarda isə çox qısa davamlı istifadə məsləhət
verir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder