mədənin və onikibarmaq bağırsağın xora xəstəliyi
Göstərişlər: mədənin və onikibarmaq bağırsağın xora xəstəliyi, 1a No-li pehrizdən sonra xroniki qastritin ciddi kəskinləşmə vaxtından 10- 14 gün keçdikdən və sakitləşdikdən sonra istifadə edilir. Kəskin qastritdə 1a Ne-li pəhrizdən sonra göst
əriş vardır. Maqsə d: həzm yolunun selikli qişasının mexaniki, kimyəvi və termiki qıcıqlardan xeyli qorunması, iltihabın azaldılması, xoraların sağalmasının yaxşılaşdırılması, tezləşdirilmasi. Kulinariya işlənmesi xörək suda bişirilmiş və ya sürtgəcdən keçirilmiş, duru və ya sıyıq konsistensiyasında süfrəyə verilir.Ümumi
xarakteristika: karbohidratların hesabına enerji
dəyərinin orta dorəcadə azaldılması; madənin sekresiyasını artıran və selikli
qişasını qıcıqlandıran ərzaq məhsullarının yə xörəklərin kəskin surətdə
mahdudlaşdırılması, suda va ya buğda bişirilmiş yemek püreyə bənzər və ya
yarımduru şakildə verilir; xörek duzunun miqdarı azaldılır: isti və soyuq xörəklər
istisna edilir.
Kimyəvi tərkibi
va enerji deyari: zülallar - 90 q (60- 70%-i
heyvan mensəli). yağlar - 90-95 g (25%-i bitki mənşəli), karbohidratlar –
300-350 q, enerji dəyəri 2500-2600 kkal, xörək duzu - 8-10 q, sərbəst mayel,5 litr 2-3
saatdan bir, az-az 40-50°C temperaturda isti şəkildə verilir.
Qidalanma
rejimi: gündə 5 dəfə, yatmazdan əvvəl - süd.
Məsləhət görülən
və istisna edilan qida məhsulları və xörəklər.
Çörək və un məmulatı yalnız əla növ undan 75-100 q nazik doğranmış, qızardılmamış suxarı (ağ lavaşdan olar). Şorbalar: qatı həlimdə
və ya südlü, sürtgəcdən keçirilmiş yarmalarla, yumurta-süd qarışığı, kərə yağı əlave
etmak olar. Buğda bişirilmiş sufle, knel, püre, kotlet, buğda bişirilmiş at və
quş. baliq; püreni şorbaya əlavə etmek olar. Süd mahsulları: süd, qaymaq, südlə
birlikdə sürtgəcdan keçirilmiş və ya sufle şəklində yağsız kasmik. Turş süd məhsulları
və pendir istisna edilir. Yumurta: günde 3 adədədək, iliq və ya buğda
bişirilmiş omlet şəklində və ya çalınmış yumurta ağı. Yarmalar, südlü sıyıqlar:
manna yarmasından, digər yarmalardan – kərə yağı ilə birlikdə, sürtgacden
keçirilmiş. Tərəvəz: süd və yağla birlikdə kartof, çuğundur, yerkökü püresi,
bugda bişirilmiş knel. Qəlyanaltılar istisna edilir. Meyvələr, şirin xörəklər.
şirniyyat: şirin meyvəalərdən və ya şirelərdən kisel, jele, mus, südlü kisel,
şeker, bal. Çiy meyvələr və qənnadı məmulatı istisna edilir. Souslar: yalnız
südlü və ya turş olmayan xamadan. Ədviyyat istisna edilir. İçkilər: süd və ya
qaymaqla birlikdo zəif çay, itburnu demlemesi, azca şəkər qatılmış su ile
durulaşdırılmış şirin meyvə şirələri; kofe, kakao, qazlı su istisna edilir.
Yağlar: hazır yemeye elave edilen tomizlənmiş bitki və kərə yağları. Azərbaycan
xörəklərindən yalnız firniyə ve qaymağa icazə verilir.
1b No-li pəhrizin
təxmini menyusu: 1-ci səhar
yeməyi 2 yumurtadan buğda bişirilmiş omlet, südlü manna sıyığı, itburnu dəmləməsi;
2-ci səhər yeməyi - süd; nahar yeməyi - südlü yerkökü püresi, quymaq, lavaşdan
su xari; günorta yeməyi - süd, suxari, şam yeməyi - südlü düyü
sıyığı, meyvə kiseli; yatmazdan əvvəl - süd
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder