Zülallar
Ət, balıq, kürü, yumurta, süd, pendir, kəsmik, şor - ən mühum zülallı qidalar kimi qiymətləndirilir. Çünki onlarda olan zulallar tam dəyərli və yüksək keyfıyyətlər ilə fərqlənirlər.
Bitkilərdən isə zulallıq cəhətdən ən yüksəkləri ~ paxlalılar., kartof, kələm, kahı, ispanaq, boranı tumu, kök, pamidor, xiyar, badımcan, sarımsaq, bütün növlərdən olan qozlar, günəbaxan tumu, küncüt, araxis, banan, armud və sairləridir.
Yadda saxlamaq lazımdır ki, hər bir zehni əmək adamı həftədə ən azı 200-500 qram ət yeməlıdir. Yaşlı şəxslərin qi-dalanmasmda isə südün və süd məhsullannm böyük əhəmiyyəti danılmazdır. Süd mədə-bağırsaq şirələrinin ifrazım artırır. Süd məhsullarım çörəklə, yarmalarla, makaronla; xamır xörəklərini kəsmik, balıq, ətlə, tərəvəzi ət və balıqla yemək daha faydalıdır. Onu da unutmamalı ki, qidalanmada ət yeməklərinə üstünlük verilməməlidir. Bu bir çox xəstəliklərin inkişafma səbəb ola bilər.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder