12 Mart 2016 Cumartesi

Karbohidratlar


Karbohidratlar

(Nişasta və şəkər)

karbohidratlar da orqanizmin əsas enerji mənbəlidir. O ehtiyacın 60 faizə qədərini ödəyir. Insanın gündəlik qidasındakı karbohidratları çörək-bulka, un-yarma məmulatları, kartof, tərəvəz, meyvələr, 20 faizini isə xalis şəkər verməlidir. Gündəlik qidada xalis şəkər 50-100 qramdan çox olmamalıdır. Qidalanmada nişasta (kraxmal) karbohidratların 80 faizım təşkil etməlidir. karbohidratlara daxildir: -şəkər, taxıl-dənlər, paxlalılar, kartof, tərəvəzlər (kök, kələm, çüğündür, şalğam (ağ turp), boranı və sair), meyvələr, gilə-meyvələr.

Heyvam mənşəli qidalarda nişasta çox azdır. Fiziki işlə məşğul olmayan adamlar öz qidalarında çox karbohidrat qəbul etməlidir. Xalis adi şəkərdən isə istifadə dişlərin qaralıb çürüməsinə, atreskleroz, infarkt və diabetə (şəkər xəstə-liyinə) səbəb olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

mədənin və onikibarmaq bağırsağın xora xəstəliyi

  mədənin və onikibarmaq bağırsağın xora xəstəliyi Göstərişlər: mədənin və onikibarmaq bağırsağın xora xəstəliyi, 1a No-li pehrizdən sonra ...