18 Mart 2016 Cuma

Qəhvə tüketimi spirt qaynaqlı siroz riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır

  Qəhvə tüketimi spirt qaynaqlı siroz riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır




       Son illərdə qəhvə üzərində edilən bir çox araşdırma, qəhvənin insan sağlamlığına bir çox faydası olduğunu göstərərkən, başda xərçəng olmaq üzrə bəzi xəstəliklərə qarşı əhəmiyyətli bir qoruyucu olduğunu ortaya qoydu. Bu işlərin bəzilərində anti-xərçəng və
afrodizyak təsirlərinə vurğu edilir. Yeni edilən bir araşdırmada isə qəhvənin insan sağlamlığına olan bir digər faydasından bəhs edilir. İşin tapıntılarına görə; hər gün iki stəkan qəhvə içmək, spirt ilə əlaqəli siroz riskini% 43'e qədər azaldır.
Qaraciyəri vuran siroz xəstəliyi, ekstremal vəziyyətlərdə qaraciyər itkisinə yol aça bilər. Ayrıca statistikalara görə 1980-2010 illəri arasında da, 675 min ilə 1 milyon adamın sirozdan görə itirdi. Siroz xəstəliyi piylənmə və xroniki alkoqol istifadəsi kimi bir çox faktordan qaynaqlana bilər. Nümunə verdiyimiz bu iki halda da, qaraciyərdəki kollagen kimi lif bənzəri bağ toxumalar xəbərdar edilərək sağlam hüceyrələr yerinə çapıq toxuma istehsal edilə bilər. Yaxın gələcəkdə unvanı obezite tərəfindən əlindən alınacaq kimi görünsə də, bu anda sirozu ən məşhur səbəbi də spirt istifadəsidir.

Qəhvə içmək qaraciyər xərçəngi riskini ən az% 50 nisbətində azaldır!
Daha əvvəlki edilən işlərdə qəhvə əsaslı kafeinin anormal qaraciyər funksiyasına və hüceyrələr arası lifli bağ TAP artmasına qarşı qoruyucu təsirləri olduğu göstərilsə də, bu məlumatların üzərində geniş əhatəli bir iş yürütülmemişti. Daha əvvəl yayımlanmış 9 araşdırmanın məlumatında faydalanan və qəhvə ilə siroz riski arasındakı əlaqəni göstərən yeni bir araşdırma isə Alimentary Pharmacology and Therapeutics'de nümayiş olundu

430.000'den çox iştirakçının olduğu və 1.990 siroz xəstəliyinin hesabat edildiyi 9 araşdırmanın məlumatları üzərindən həyata keçirilən yeni bir işdə, qəhvə istehlakı ilə tərs mütənasib olaraq siroz riskinin ciddi şəkildə azaldığının tapıntılarına çatıldı. Tapıntılara görə; hər gün bir stəkan qəhvə istehlak etmək, siroz riskini% 22 azaldır. Hər gün 2 stəkan qəhvə istehlak sirroz riskini% 43'e qədər, 3 stəkan istehlak% 57'ye qədər, 4 stəkan istehlak də 65% -ə qədər azaldır.

Qəhvənin siroz riskini necə azaltdığı, sualının qəti cavabı üçün isə yeni ediləcək işləri gözləmək lazım olacaq. Lakin araşdırmaçılara görə qəhvənin antioksidan və iltihablanma önləyici təsiri bunu təmin edə bilər. Bu iki təsirin qaraciyərdə hüceyrə aralarındakı lifli bağ TAP artmasına qarşı qoruyucu xüsusiyyəti olduğunun tapıntılarına daha əvvəl edilmiş işlərdə ulaşılmıştı.

Daimi qəhvə içənlərin damarları 'daha təmiz' və infarkt rikleri daha az
Araşdırma hər nə qədər geniş əhatəli görünsə də, tədqiqatçıların bildirdiyinə görə; yalnız spirt qaynaqlı sirozla qəhvə istehlakı arasındakı əlaqənin qurmaq, hepatit, piylənmə və diabet qaynaqlı sirozu qəhvə istehlakı ilə əlaqəsi değerlendirilememesi kimi bir çox sərhədi var. Ayrıca araşdırmada bütün qəhvə növlərinin (üyüdülmüş, hazır, qaynadılmış və filtr qəhvə kimi) eyni təsiri yaradıb yaratmadığı mövzusunda da dəqiq bir məlumat yoxdur.

Mənbə:  http://bilimfili.com/kahve-tuketimi-alkol-kaynakli-siroz-riskini-azaltiyor-olabilir/

Mən Taube, Drinking Coffee May Protect The Liver From Alcohol Damage, IFLscience Retrieved from http://www.iflscience.com/health-and-medicine/drinking-coffee-may-protect-liver-alcohol-damage-study-suggests

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

mədənin və onikibarmaq bağırsağın xora xəstəliyi

  mədənin və onikibarmaq bağırsağın xora xəstəliyi Göstərişlər: mədənin və onikibarmaq bağırsağın xora xəstəliyi, 1a No-li pehrizdən sonra ...